We hebben alweer drie jaar een elektrische fiets. Dan ervoor kiezen om bepakt en bezakt met tent en kookspullen op onze 15 jaar oude fietsen op pad te gaan. Een handige beslissing?

Het afgelopen jaar genoten we nog intens van de bergplateaus in het nationaal park Hardangervidda in Noorwegen. De indrukwekkende klautertocht aan touwen en over bruggetjes naar een in snel tempo verdwijnende gletsjer in de buurt van het park kwam hard binnen. Dit jaar was het doel mede daarom om dichtbij te blijven. Weer kilometers maken maar dan op innerlijke kracht en spieren. Het tot in de vezels doordringen van de omgeving waar we doorheen fietsen en dit lagere tempo past nu helemaal bij ons.

Alles ingepakt en op pad. Met tassen achter aan de bagagedrager en aan het stuur. We waren alweer vergeten hoe zwaar de fiets dan wordt. Dus dat is in het begin wel even wennen met sturen. Handen goed vast aan het stuur en binnen de kortste keren een slapende hand. Blijkbaar toch teveel in control willen zijn. Het loslaten kan beginnen. 

De eerste dag al vanuit Eelde naar Bourtange bij de De Duitse grens gefietst. Dat ging ons goed af. We waren verrast door het lage bedrag dat we voor de camping moesten betalen € 12,50 en dat voor een perfecte plek. Mijn verstand gaat al snel in spaarstand, want alleen het zoeken van een slaapplaats voor de nacht is noodzakelijk. De rest komt vanzelf. 

Door kilometers ruilverkavelingsweg door eentonig landschap fietsen met wind en juist daar buien maakt het pittig. Er moet mentaal een knop om. Doorzetten om verder te komen. Met als resultaat positieve energie en is het daardoor meer dan waard.

Het was daardoor een cadeau om te genieten van de natuurontwikkeling en akkers met granen, boekweit en bloemenmengsels in Westerwolde. Ik gun de ondernemers daar dat meer mensen ontdekken hoe mooi het is. Steeds meer campings stoppen en winkels gaan dicht. Zonde! We fietsen door Duitsland en langs de grens naar het Bargerveen. Daar juist weer een succesvol horecabedrijf Wollegras in Weiteveen. Een aanrader. Het kan dus toch?!

Tot dan toe ging het eigenlijk wel gesmeerd met uitzonderingen. Vanuit het oosten naar de Veluwe hadden we steeds wind tegen. We komen minder snel vooruit en bij het bereiken van de Veluwezoom word het pas echt pittig. De weg loopt omhoog en niet even. Nee het ging maar door en een alternatieve route was er niet. We hebben een fiets met een lage versnelling. We stonden op de pedalen, maar kwamen niet meer vooruit. Afstappen dus en lopen. De moed zakt me in de schoenen. Als dit zo doorgaat weet ik niet of de Veluwe wel zo'n goed idee is. Maar in het hoofd is er maar één doel en dat is boven komen en weer door. Het voelde steeds weer als een overwinning dat het lukte en door de overweldigende natuur is stoppen geen optie.

Kwamen we onderweg een kasteel tegen dan keken we op afstand en reden we door, kwamen we in de buurt van Kröller Muller dan wogen we af wat we gingen doen en gingen weer door. Het fietsen was genoeg. Kwamen we door een stadje zoals Ootmarsum, Hasselt, Hattem dan stapten we af en liepen we. Afhankelijk van tijdstip, het weer of we al gepauzeerd hadden landen we op een terras. Alles in een natuurlijke vloeiende stroom van keuzes. 

Nu kun je de vakantie gebruiken om na te denken over de tijd na de vakantie. Dat heb ik bewust niet gedaan. De ruimte in mijn hoofd die ontstaan is door een paar weken te leven in het moment en mee te bewegen met wat er op je pad komt zijn kostbaar.  Ik kan er weer fris tegenaan. Zeker een aanrader om in de vakantie fysiek bezig te zijn en je hoofd rust te geven.  

De vakantie is alweer een tijdje voorbij. Het lukt goed om het vakantiegevoel vast te houden door me anders te gedragen dan voor de vakantie. Blijven bewegen en focus op waar je mee bezig bent en niet alles tegelijk willen doen. Yoga doe ik meerdere keren per week. Ook nieuwe paden verkennen geeft inspiratie. Ik ben gestart met iedere week in de ochtend zwemmen met een vriendin. Blijkt dat ik daarna de hele dag vrolijk ben en vol energie zit. Alle mensen zijn vriendelijk en vrolijk of zegt dat ook iets over wat ik uitstraal? 

Is jouw vakantiegevoel alweer weg? Is het voor jou moeilijk om in het moment te leven, zit je hoofd vol met wat er allemaal nog moet en raak je gestrest van wat erop je pad komt? 

werkwaarde

werkWAARDEvol | Gea Bijkerk | (06) 52199971 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.