40 tot 50 jaar geleden was het moeras. Een kokmeeuwenkolonie broedde er veilig, want de vos had liever geen natte poten. Daarna volgden er jaren met een laag waterpeil door waterafvoer. De meeuwen zaten niet meer veilig op hun nest, berken groeiden het gebied dicht en de veenmossen kregen het steeds moeilijker. Gelukkig is het inzicht gekomen dat het gebiedje te mooi is om te laten verdrogen. Het regenwater wordt weer langer vastgehouden door de stuw hoger af te stellen en de veenmossen groeien weer. Het zijn net sponsen die het water vasthouden (en als geweldig neveneffect neemt het CO2 op). Pak je een handje mos en knijp je erin dan stroomt het water eruit. 

Bij vlagen verslind ik boeken, doe cursussen, netwerk om kennis op te zuigen. Soms voelt het ook echt dat er een tekort aan kennis of ervaring is en start als vanzelf de zoektocht naar wat je kan verrijken. Dat kan op allerlei vlakken zijn. Bij een nieuwe baan, een nieuwe fase in je leven of je loopt toevallig tegen iets super interessants aan en wilt er meer van weten.

De ene keer heb je ruimte voor je werk en soms ook totaal niet. Ik bedoel hiermee dat je niet altijd aan kunt staan om cursussen te volgen die je verder helpen bij je werk. Het kan te druk zijn op het werk waardoor er geen ruimte meer vrij is in je hoofd. Je hebt al genoeg moeite om het werk rond te krijgen. Soms weet je ook al genoeg en voegt een cursus niets of zo weinig toe dat het de investering niet meer waard is zowel in tijd als in geld. Wees daar kritisch op. Wat brengt het je en is het je waard om ervoor te gaan of is je tijd te dierbaar en besteedt je die liever anders. Zeg dit dan ook tegen je leidinggevende. Een cursus doen om een cursus te doen of weer een vinkje zetten past niet meer in deze tijd. 

Subsidie? Recent hoorde ik iemand zeggen dat het bedrijf weer subsidie kon krijgen voor een cursus. Dus was die cursus niet net wat voor hem. En dan ging hij het maar weer doen en dat gebeurde meermaals achtereen. Ik stond  er met verbazing naar te luisteren. Dit is toch de omgekeerde wereld. We gaan toch uit van wat ons verrijkt, het leven een beetje mooier maakt en het werk gemakkelijker of veiliger etc.. Hoe kritisch zijn we eigenlijk op hoe we onze tijd besteden?!

Golfbewegingen in opzuigen en stromen. Als je een verzadigingspunt hebt bereikt. Dan bedoel ik dat je overloopt van kennis. Net als het veenmos zit je vol en kun je niet meer water opnemen. Dan heb je eerst weer tijd nodig om de kennis in praktijk te brengen. Het een plek te geven en er iets mee te doen. Zo wordt de kennis onderdeel van jezelf, je werk en/of je leven. Je laat de kennis stromen, brengt het in praktijk en deelt het met anderen en dat geeft een goed gevoel.

Soms kennis dan weer vaardigheden. Je hebt allerlei fasen in je leven. Je start net met je werk dan is het vaak zo dat je behoefte hebt aan extra kennis om je werk beter te kunnen doen. Dan komt er een fase dat je dit minder nodig hebt en een tijd zonder extra kennis kunt doen omdat dat wat je weet aan het stromen is. Loopt het niet zo lekker op het werk en zit dit niet in een gebrek aan kennis, maar meer in vaardigheden zoek dan coaching intern of extern. Zorg dat je gaat zien wat de reden is dat het niet lekker loopt en welke scenario's er voor jou zijn om dit op te lossen, zodat het weer stroomt in je baan en met je collega's. 

Kies ook regelmatig eerst voor thuis. Bij veel organisaties zijn we het gewend op regelmatig bij te blijven leren. Heb je bijvoorbeeld net een kindje gekregen of heb je financiële problemen dan werkt het kennis opnemen in je hoofd niet. Je kunt er tien keer naar kijken, maar het wil er niet in. De ruimte in je hersenen zit vol en daar past niets meer bij. Pas als je meer gewend raakt aan de nieuwe situatie of de problemen aanpakt komt er weer ruimte. 

Gezinsuitbreiding geeft een geheel nieuwe structuur in je huis. Alles staat op zijn kop. Je slaapt minder en bent kwetsbaarder. Doe dan een tijdje niets of juist iets waar je blij van wordt. Vaak is dat iets wat niets met het werk te maken heeft.

Loopt het financieel niet lekker schrijf dan op wat je inkomsten en uitgaven zijn, zodat je inzicht krijgt in waar het mis gaat. Dan weet je beter waar de knelpunten zitten. Beoordeel wat goedkoper kan, anders kan of waar je zonder kunt. Doe het stap voor stap. Zoek hulp als je er niet uitkomt. Financiële problemen nemen vrijwel alle ruimte in je hoofd in. Het blokkeert je bij het opnemen van nieuwe kennis en ik dat voelt niet fijn. Wegstoppen werkt niet, want het donkere wolkje gaat niet weg. 

Samen opzuigen en laten stromen. Wat me opvalt is dat het om golfbewegingen gaat. Soms sta je aan en wil je alles weten en de andere keer heb je er helemaal geen ruimte voor. Dat kan wisselen tijdens de dag, week, maand of jaren. De mensen om jouw heen hebben dat ook soms loopt dit synchroon en soms juist helemaal niet. Kijk maar eens terug op gesprekken die je had de afgelopen week. Waar stroomde het en waar niet. Het heeft vaak met kennis ontvangen en delen te maken of een gezamenlijke interesse waar je beiden veel over weet en dat het daardoor stroomt. Boeiend hoe je elkaar versterkt!

Word je als leidinggevende geconfronteerd met problemen van medewerkers en weet je niet hoe je dit aanpakt? Vind je het belangrijk om te herkennen waarom het niet lekker loopt met jezelf of een teamlid en hier iets aan te kunnen doen? Worstel dan niet langer en schakel hulp in. werkWAARDEvol helpt je om dichtbij je eigen kracht te blijven, stabiele rust uit te stralen en evenwichtige keuzes te maken. Wel zo fijn voor jezelf en de mensen om je heen.

werkwaarde

werkWAARDEvol | Gea Bijkerk | (06) 52199971 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.