Spannend moment

Een spannend moment. Onze wandeling kruiste hun pad en we konden er niet omheen, er niet onderdoor en er niet overheen. We moesten er dwars doorheen!!!! Ze waren zo nieuwsgierig dat ze eerder op ons afkwamen dan wegliepen. 

Toen er een gaatje kwam snel hebben we gemaakt dat we er langskwamen. Je kunt je voorstellen dat we nadien vol energie en adrenaline doorliepen.

Wanneer heb je dit gevoel gehad op het werk, dat je je in het nauw gedreven voelde, onzeker werd en op zoek was naar uitwegen? Ik heb ervaren dat een medewerker zeer krachtig was. Zodra er iets gebeurde dat haar niet zinde zette ze alles in gang om het tegen te houden. Aparte krachten treden er dan op.

Denk dan aan het achter je rug om medestanders krijgen. Mails versturen met daarin haar mening en vragen om jouw mening per mail. Ben je als leidinggevende net nieuw binnen en kun je daardoor nog niet alles in de juiste context plaatsen dan wordt daar driftig gebruik van gemaakt. Het kan behoorlijk spannend worden. Met de botte bijl erin gaan helpt je wellicht op de korte termijn, maar is zeker geen duurzame oplossing. Hetzelfde gedrag steekt dan later wel weer de kop op of de samenwerking krijgt een dusdanige andere lading dat je samen niet verder komt. 

De beweegredenen van een medewerker om zich zo te gedragen kunnen zeer uiteenlopend zijn, dat is niet in een standaard te vangen. De senioriteit die gevoeld wordt op basis van inhoudelijke kennis kan buiten normale proporties groeien. Het kan een grote betrokkenheid zijn voor het werk en de klanten. Het kan angst voor verandering zijn. Alles wat bekend is is veilig toch? Ook angst voor baanverlies kan parten spelen. Onzekerheid over de eigen kwaliteiten. Ben ik wel goed genoeg voor het werk dat ik doe. Welke consequenties hebben het anders werken dan op mijn functioneren?

Een ding is zeker. Het gesprek aangaan is de eerste stap. Reageer niet op de mail maar drink een kop koffie en stel vragen. Vergeet daarbij ook niet om duidelijkheid te creëren over dat je bepaald gedrag niet acceptabel vindt. Verwacht niet van één gesprek dat je dan alles hebt opgelost en het klaar is. Het getoonde gedrag heeft tenslotte tot nu toe altijd prima gewerkt en het is maar de vraag of iemand je direct zo vertrouwd dat die de openheid geeft die jullie verder helpt.

Het kan ook zijn dat gesprekken jullie niet verder helpen. De negatieve gedachten van de medewerker worden door ervaringen met veranderingen in het verleden versterkt. Uit onderzoek blijkt dat je de negatieve gedachten alsnog kunt wegnemen (Invloed van netwerkgroepen op veranderingen/ op werkWAARDEvol.nl tabblad Gea Bijkerk). Duidelijkheid creëren over de veranderingen en de kaders helpt daarbij. Zeggen dat je iets niet weet is eveneens krachtig. Daarbij niet vergeten aan te geven wanneer je verwacht dat er meer duidelijkheid ontstaat. 

Veel succes met jouw spannende momenten! Is het nu spannend op je werk en praat je daar graag eens in vertrouwen over? Dat kan.
Contact

werkWAARDEvol | Gea Bijkerk | (06) 52199971 | info@werkwaardevol