Een arm vol fluitenkruid in een grote vaas op de buitentafel. Genieten!  Een wolk wit.

Je kunt er ook iets anders leuks mee doen. Een fluitje maken is simpel. Snijd een stuk stengel af. Voor de bovenkant en voor de onderkant snijd je direct onder een verdikking van de stengel. Dan heb je de basis. De stengel heeft groeven verticaal over de stengel. Met je mes maak je een snee door de groef. Door de lengte van de groef te variëren krijg je verschillende toonhoogten per fluit. Wat een plezier!

Worden we groter dan hoor je dit niet meer te doen. Wie zegt dat eigenlijk? Wat hoort wel en wat hoort niet? Leggen we ons dat zelf op? Doe eens gek en speel meer op het werk. Haal eens een geintje uit, dat levert later sterke verhalen op en jullie energie krijgt een oppepper.

Het sterkste verhaal vind ik dat van een collega van mijn partner. Ze hadden een vergaderruimte met glas vanaf een meter hoog. De wand eronder was dicht. Je keek dus zo van de vergaderruimte de gang in en andersom. Er was een vergadering gaande van een ongeveer tien personen. Op dat moment kwam een collega op het lumineuze idee om op een stoel te gaan liggen. Liet zich een behoorlijk duw geven en zo zwom hij met de borstcrawl voor het glas langs.

Niemand zag de stoel doordat de wand een meter hoog was doordat die daarachter verdween. Je kunt je voorstellen dat het serieuze vergaderen voorbij was. En er grootste verhalen bij het koffieapparaat ontstonden.  Het is waardevol dat er verhalen ontstaan en dat spelen jullie teamontwikkeling of de verbinding versterkt met de voor jullie belangrijke buitenwereld.

Doe eens een wedstrijdje. Wie heeft als eerste iets voor elkaar. Houd het een tijdje bij wie het hoogste cijfer van de klant krijgt of het meeste klanten op een avond belt. Wie werkt de meeste achterstanden weg. Maak dit visueel door op een groot papier het bij te houden.

Een quiz met vragen over een nieuwe ingevoerde werkmethode. Een oriëntatietocht door het nieuwe werkgebied van de gefuseerde organisatie. Je leert de omgeving direct goed kennen. Een terrasje tussentijd maakt het extra gezellig en je leert je nieuwe collega’s direct goed kennen. Ga met je team of organisatie samen bij een klant leren zeilen of surfen. Vraag de hockeyvereniging waar je sponsor van bent een sportieve kennismaking voor jullie te organiseren.  Zo combineer je de groei van je team of organisatie met het versterkt de band met jullie klant of laat je medewerkers laagdrempelig kennismaken met een sport en stimuleer je de gezondheid van je medewerkers.

Van welke hulpvraag wordt iemand blij en kun je zelfs ’s nachts die persoon voor wakker maken? Schrijf het voor iedere collega’s op een sticker en plak het op de rug van degene waar je dit bij denkt. Daarna loopt iedereen rond en leest bij elkaar op de rug wat de anderen erop geplakt hebben en praat erover met elkaar. Iedereen heeft de stickers op de eigen rug op dat moment nog niet gelezen.  Je leert elkaar beter kennen en weet wie je waarvoor het beste kunt benaderen.

Om te achterhalen wie welke kwaliteiten heeft in een team zijn er allerlei vormen dit zichtbaar te maken. Gebruik reuzenmikado. Laat de stokken op de grond uiteen vallen. Verdeel het team in twee groepen en laat ze om de beurt een stok pakken conform de regels. Wie weet de meeste stokken te pakken zonder de andere te bewegen. Heb je twee sets dan kun je ook twee losse stapels neerleggen en de twee teams op die manier tegen elkaar laten spelen. Werk je met twee stapels dan is het interessante dat er steeds naar de anderen gekeken wordt om te bepalen hoe je team staat ten opzichte van de ander. Er komt een geheel andere dimensie bij.

Boeiend is wie welke rol neemt in het spel. Neemt iemand het voortouw, wisselt dat continu, gaat iedereen volgtijdig een stok pakken of wordt na verloop van tijd duidelijk wie dat het beste kan, kijkende de anderen mee en geven ze tips als iemand een stok pakt, word de volgende stok gezamenlijk gekozen. Er ontstaat spanning want ieder team wil winnen. Toch is rustig blijven verstandig want anders loop je het risico dat je door de haast per ongeluk een stok laat bewegen.

Het roept een samen gevoel op die een goede basis is voor jullie dagelijkse werkzaamheden en de rollen.

Iedere keer als een spel of werkvorm helpt om te werken aan iets inzichtelijk te maken beperk ik het aantal regels waar de groep rekening mee moet houden. Zo ontstaat er zoveel mogelijk vrijheid om samen te bepalen hoe het aan te vliegen. Op de werkvloer werkt dat hetzelfde en krijg je ook het beste resultaat door de groep het zelf te laten bepalen welke stappen nodig zijn en wat door wie gedaan wordt en hoe. Het bijzondere is dat er nog niet gestart is er altijd wel iemand is die zegt dat er iets niet mag. Het is dan niet iets wat ik gezegd heb. Binnen de kortste keren word ik aangekeken met vragende blikken en zeg ik dat de regel niet van mij komt. Dan valt het kwartje en begint het te stromen zonder zelf opgelegde belemmeringen. Ook dit werkt in het echt hetzelfde.

Dan is er nog de kwestie van bewoog de stok of niet. Wie wordt aangekeken? In dit geval ik, maar op de werkvloer waarschijnlijk jij als leidinggevende. Ik kijk vragend terug en zeg dat ik daar niet over ga. Los het samen op en kijk of je eruit komt met elkaar. Vaak lukt dat wel, maar blijkbaar voelt dan eerst raar. Zo zit er in één spel allerlei paralellen met de werkelijke gang van zaken binnen jullie team of organisatie.

De vallende toren is ook een mogelijkheid om te gebruiken. Van allemaal losse rechthoekige blokjes een zo hoog mogelijke toren maken. Met vier teams tegelijk aan de slag op een externe locatie. De opdracht was simpel: per groep samen een zo hoog mogelijke toren te maken. Er stonden meerdere tafels een perfecte plek om een toren te bouwen. Erbij staan en bouwen werkt gemakkelijker. Twee groepen kozen hiervoor. Twee andere groepen pakten het volledig anders aan. De ene groep liep naar de bovenverdieping en bouwde de toren bovenop een overloop door de lucht. Weer een andere groep pakte het volledig anders aan. Ze schreven met de blokken:  Dit is de hoogste toren. 

Zo blijkt maar weer dat er verschillende wegen zijn die tot een perfecte oplossing leiden. Waarbij verschillende oplossingen even perfect kunnen zijn. Als je dat binnen je team hebt aan kwaliteiten en het anders naar de vragen en opdrachten kijken dan mag je de handen dichtknijpen. Het is ook boeiend hoe tot consensus in een groep gekomen wordt voordat er gebouwd wordt. Ik merkte dat er binnen een paar groepen voordat er gebouwd werk goed overleg plaatsvond en anderen direct actie gericht aan het bouwen sloegen. Vooral het eerst overleggen voordat er gebouwd wordt bij iets nieuws wat op je pad komt leg je het breed neer en ontstaan er nieuwe paden naast de al bekende gebaande paden.

Zet spelen in om te groeien richting nieuwe paden, een sterkere samenwerking, het weten wie je welke vraag kunt stellen en vooral ook veel lol met elkaar hebben. Al de energie die ontstaat en de verhalen die gaan leven zorgen voor een gezonde samenwerking die een tegenslag kan hebben.

Toe aan spelen? Presteer dan met meer plezier door als manager met je team Groeikracht in te zetten of versterk elkaar als management met Samen sterker.  

Contact

werkWAARDEvol | Gea Bijkerk | (06) 52199971 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.