Watjesmanagement

Wandelen samen met een vriendin. 8 kilometer lang praten en ook veel stil. In je eigen wereld. Genieten van de wind het groen, water ..... een ree!

Praten creëert een band en stil zijn verbinding en rust. Toch bijzonder dat we altijd zoveel met elkaar praten en er zoveel belang wordt gehecht aan het gesproken woord. Door praten is er minder ruimte voor luisteren, zien en voelen. In iedere situatie en waar dan ook.

Stel je hebt afspraken gemaakt met een collega. Hoe kan het dan dat de ander niet doet wat je verwacht? Ligt dat aan de ander of aan jou? De woorden die jij gebruikt zijn toch zo helder als glas en op en top concreet. De ander hoort jouw letterlijke woorden wel, maar plaatst die in de eigen context en die kan geheel anders zijn dan die van jou. Gevolg? De ander creëert een totaal ander beeld in het hoofd dan dat jij voor ogen had.

Spreek je wat af kijk dan ook naar de lichaamstaal. Krijg je de indruk dat de ander jouw woorden begrijpt of zie je nog zoekende ogen en krakende hersens? Heb je de ander de context helder gemaakt waardoor de ander jouw woorden beter kan plaatsen? Heb je je taal afgestemd op de ander? Het gebruik van metaforen is een mogelijkheid om de context over te brengen. Bijvoorbeeld een versnelling in de klachtenafhandeling realiseren, dat is helder voor iedereen. Hoe snel, dat maak je dan vervolgens concreet.

Houd ook af en toe je mond. Geef de ander de kans om jouw woorden te verwerken. Stel nu je hebt afspraken gemaakt en de ander komt deze niet na. Wat dan? Lekker mopperen en het probleem vooruitschuiven in de tijd? Soms wel heel verleidelijk om eraan toe te geven.;-) Vraag wat er aan de hand is of de ander eruit komt of er nog vragen zijn. Het blijkt namelijk meestal zo te zijn dat jullie een verschillend beeld hebben bij de afspraak en dat komt op dat moment wel boven water.

Wil je concreet ervaren wat het met je doet als de ander jouw uitleg niet snapt? Hoe jouw uitleg zijn weerslag heeft op je team? Wat je kunt verbeteren in het optimaal delen van informatie binnen je team, zodat je betere resultaten krijgt? Dat kan.
Contact

werkWAARDEvol | Gea Bijkerk | Eelde | (06) 52199971 | info@werkwaardevol