Watjesmanagement

Veenpluis is zacht, kwetsbaar, sterk en flexibel. Hebben jullie als management en directie dezelfde kwaliteiten? Durven jullie krachtig te zijn door je kwetsbaar op te stellen?

Waar zijn we over het algemeen goed in?: Komt er een nieuwe ontwikkeling op ons af dan gaan we daarmee aan de slag. Halen we de doelen niet dan pakken we dat op. We kijken naar wat er aan de hand is en zetten daar alle energie op in. Halen we het niet dan gaan we een slag dieper kijken naar wat de belemmeringen zijn en wat de kansen. Door de tijdsdruk ervaren we vaak de nodige stress en dat maakt dat niet de beste leiders ontstaan. De creativiteit slaat dood en de druk  bij het personeel wordt opgevoerd en dan werkt het uiteindelijk ook nog niet zoals je voor ogen had. 

Wat er aan vooraf ging?: Op de momenten dat het wat minder druk is besteden we tijd aan het optimaliseren van de processen, vergaderen, producten, diensten, merkbekendheid etc. of we genieten van de tijd die we hebben en doen het iets rustiger aan. Allemaal prima tijdbestedingen. 

Wat als we het nu eens anders zouden doen?: Wat als we naast de inhoud aandacht nu eens gaan investeren in elkaar leren kennen. Hoe kwetsbaar durf je je op te stellen in de groep. Bijvoorbeeld: Wat doe je steeds maar weer en erger je je blauw aan? Deel dat maar eens in de groep. Niets voor watjes kan ik je verzekeren. Het gaat diep en maakt iets waardevols los waar je versteld van staat. Een super goede basis ontstaat. Als we hier al tijd aan besteden dan is het vaak relatief weinig. Terwijl hoe je met elkaar omgaat wel de basis is van hoe je omgaat met stressvolle situaties die op je pad komen.

Wat wordt er dan anders?: Je realiseert samen een sterk fundament. Het maakt dan niet uit wat er in de toekomst op je pad komt. Je  werkt als één directie en management aan dezelfde doelen en met inzet van ieders kwaliteiten, dat geeft enorm veel rust. Komt er iets onverwachts op je pad dan ervaar je de groep collega's om je heen. De steun en stimulans die je elkaar geeft op het moment dat het ertoe doet maakt je rustiger. Je blijft creatiever en blijft in de oplossingsmodus.

Wat doe je niet meer?: Je laat je collega niet meer worstelen en helpt. Tijdens de presentatie van de plannen voor het komende jaar geef je de ander verbetersuggesties. Terwijl je voorheen je mond hielt of niets van het plan heel hield na de vergadering. Je wilt elkaar recht in de ogen kunnen aankijken en het voorbeeld zijn voor je mensen. Je mensen doen dat na wat jullie doen! Realiseer je dat. Zeggen dat je iets van ze verwacht is lang zo krachtig niet dan jouw voorbeeld gedrag. In je eentje hard werken lost niets op. Samen realiseer je jullie doelen en niet alleen.

Wat zijn de valkuilen?: Snel terugvallen op gewoonte gedrag. Wel zo gemakkelijk. Weer doorgaan op de inhoud is wel zo veilig. Het is toch wel erg lekker om de uitdaging uit de weg te gaan. Natuurlijk hebben we ook geen tijd om met elkaar in gesprek te gaan! Ook kennen we elkaar al heel goed, waarom zouden we elkaar nog beter moeten leren kennen. We spreken elkaar altijd al aan (vakinhoudelijk misschien/ op gedrag vast niet). De ergernis ligt echter op de loer, want die ander maakt er weer een potje van. Je laat het zelf gebeuren. Toch? Vergeet niet dat als jij de ander niet helpt en het resultaat blijft achter dan komt het ook op jouw bord terecht.

Klaar met de stress van alle losse projecten? Praat dan verder over jullie mogelijkheden om elkaar te versterken en iedere gewenste verandering te realiseren. 

Contact

werkWAARDEvol | Gea Bijkerk | Eelde | (06) 52199971 | info@werkwaardevol