Aarde 
 

WERKWAARDEVOL

 

Waar blijkt onze liefde voor de aarde uit?
In juli 2020 zijn onze oudste zonnepanelen vervangen door nieuwe. 15 jaar geleden kon de aanschaf financieel nog niet uit. Toch wilden we onze verantwoordelijkheid nemen, hebben ze geplaatst en zo bijgedragen aan een positieve verandering. Op het geheel van de aarde misschien een kleine stap en voor ons een grote waar we blij van worden.

Je begrijpt het al verantwoordelijkheid nemen, vernieuwend zijn, duurzame veranderen en continu kleine stappen zetten zie je steeds weer terug in de werkwijze en materialen van werkWAARDEvol. Het werkt, levert veel op en past bij de drijfveren van de eigenaar Gea Bijkerk.

Drinken
We drinken biologische en/of fairtrade koffie en thee en het water komt uit de kraan. De theekist is van bamboe een snelgroeiend en recyclebaar materiaal.

Warmte en licht
We hebben warmte en licht van onze eigen zonnepanelen en nog een deel gas om minder kwetsbaar te zijn. Waar we meer nodig hebben dan we zelf opwekken kopen we groen in. De voorkeur heeft het om zo min mogelijk te gebruiken. Daarom hebben we energiezuinige lampen en doen we het licht en de apparaten uit als we ze niet gebruiken.

Hergebruik
Dat wat we niet meer nodig hebben leveren we gescheiden in of wordt compost voor onze planten. Het plastic dat wat nog binnenkomt wordt gescheiden ingeleverd. Regenwater is losgekoppeld van het riool. Zo gaan we droogte tegen.

Leveranciers
We zijn ervan overtuigd zijn dat geld veranderkracht heeft daarom hebben we gekozen voor de Triodosbank. Voor de verzekeringen is A.S.R. onze keuze, omdat zij net als wij vinden dat het de tijd is van doen. Door te kiezen voor protagonist als provider is onze onze website klimaatneutraal. Deze manier van denken zie je in alles terug. Komt er verpakking met plastic binnen dan benaderen we de leverancier met de tip dat er betere alternatieven zijn.

Materiaalkeuze
Alles is met zorg uitgezocht of wordt in huis ontworpen en gemaakt. Natuurlijke materialen hebben de voorkeur, zoals bamboe, gerecycled papier, rvs, maiszetmeel met houtvezel. Een extra reden om voor een specifiek product te kiezen is dat de leverancier acties onderneemt om de wereld beter te maken. Zoals Retulp waar we thermosbekers van bamboe met een binnenzijde van rvs bestellen. We pakken zo de plasticsoep bij de bron aan en voor iedere fles die wij aanschaffen doen zij een donatie in waterprojecten.

Inzet voor
Ze is meerdere jaren voorzitter geweest van de Raad van Toezicht bij Natuur en Milieu Federatie en sinds 2022 gemeenteraadslid en fractievoorzitter voor GroenLinks. Zo zet zij zich in voor duurzame besluiten.