Een rups van de Wolfsmelkpijlstaart. Goed gecamoufleerde pracht. Knabbelend van de bladeren totdat het tijd wordt om zich te verpoppen. Als rups het liefst niet zichtbaar. Zijn er stukken blad weggegeten dan kijk je misschien verder, dat was deze keer niet het geval. Door het afwijkende beeld en de kleuren viel mijn alerte oog er blijkbaar toch op. Menigeen was er langsgelopen en was het niet opgevallen dat er zo'n mooie rups vlakbij was. Het blijkt ook nog een rode lijst soort te zijn die je niet overal tegenkomt. Wel in de duinen waar wij waren. 

Zie je de parallel al met een vrouw. We vallen niet op en hoeven ook niet zo nodig in het middelpunt van de aandacht te staan. Werken hard. Onze sporen zijn zichtbaar, maar wij vaak minder. We kloppen ons niet op de borst. Soms voelen we ons ook wel een rode soort en belemmerd in ons bestaan. 

Getsiederrie dit lijkt wel een treurnis verhaal, dat is absoluut niet de bedoeling en ook absoluut niet nodig. We zijn goed bezig, worden vaak gewaardeerd door ons team, weten het aantal zieken te beperken, de medewerkers voelen zich betrokken, de klanten zijn blij met je team en ga zo maar door. Eigenlijk zijn we best goed bezig. Waarom valt dit dan zo vaak niet op? 

Wat doen we anders dan mannen? Zij kunnen het al. Als wij dat al roepen dan zijn we bijna overgekwalificeerd en zijn we daarom al niet meer interessant. Een ander gaat met ons idee aan de haal en blijkbaar laten we dat ook nog gebeuren. Zien we het te laat of zijn we niet fel genoeg of bang om een kreng gevonden te worden. Laten we direct stoppen met het kaas van ons brood te laten eten en het denken voor anderen, dat zal al helpen. 

Overkomen dingen je en realiseer je je te laat wat je had kunnen doen? Het is nooit te laat om alsnog erop af te stappen en te zeggen hoe je het graag ziet of hoe je het ervaren hebt en het de volgende keer graag anders ziet. De volgende keer reageer je sneller en hoef je er niet meer op terug te komen. Ook zal de ander niet meer zo snel met je sollen.

Denk eens in scenario's. Wat is er gebeurt wat had je willen doen en heb je nagelaten. Hoe zou je het de volgende keer aanpakken? Heb je dat doordacht dan overrompeld het je de volgende keer niet, omdat je al alert bent en keuzes in reacties hebt voorbereid in je hoofd. Alles herhaald zich namelijk. Dus jezelf spiegelen en voorbereiden op gesprekken en vergaderingen werkt. 

We praten veel soms wel erg veel als je het onze partners vraagt.:-) Vergaderen doen we juist efficiënter dan mannen. Mijn partner zei toen heerlijk: "Zullen we in het vervolg gaan vergaderen?" Lekker dan! 

Met je innerlijke kracht als basis kun je iedereen laten voelen dat je weet waar je het over hebt. Waardoor je je natuurlijke ruimte pakt en dit gerespecteerd wordt. In gesprekken zorg je voor de balans in de belangen van de gesprekspartners. Zelfs je collega's of teamleden ga je helpen om te groeien in hun rol of als persoon. Dat komt omdat jezelf weet wat je wilt en hieraan werkt.

Je houding en taalgebruik zijn van invloed op hoe je over komt. Straal je rust uit en kom je evenwichtig over dan heb je al een luisterend oor te pakken. Gebruik je verklein woorden of tussen woorden dan wordt je verhaal minder sterk en haken je toehoorders sneller af.

Maak jezelf zichtbaar aan de wereld, zet je kwaliteiten optimaal in en het vrouwelijk leiderschap op de kaart.

 


Contact

werkWAARDEvol | Gea Bijkerk directeur/manager a.i.| (06) 52199971 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.