![]() |
Het waait hard en het regent ook nog. Het laatste blad wat nog aan de bomen zat laat nu wel los. Een ingenieus systeem van de natuur, dat bladverliezen. Er is nu steeds minder licht. De bladeren hebben daardoor weinig nut meer en met vorst zouden ze bevriezen dus kun je ze beter loslaten. Slim als ze zijn halen ze wel eerst alles uit het blad wat waardevol voor ze is. Ze maken daarna ruimte om in het voorjaar te vernieuwen met krachtig fris blad.
Soms weet je dat je net als een boom los moet laten wat je niet meer helpt. Zo krijg je ruimte voor een verfrissende kijk op wat je doet en hoe je dit doet. Het is aan de andere kant vaak zo vertrouwd dat je het niet loslaat. Op je automatische piloot pak je steeds weer oude patronen vast. Het loslaten van het blad was ook moeizaam dit jaar. Weet dat hoe moeizaam het ook is, er een tijd is om wat niet meer bij je past en niet meer helpt los te laten. Wacht niet totdat het zo koud is dat je bijna bevriest, voordat je er iets mee gaat doen. Je doet jezelf dan tekort. Maar wanneer dan?
Eigenlijk weet je dat zelf wel. Als je lijf zegt dit klopt niet of je ziet oplossingen niet meer door de vaste patronen dan wordt het tijd. Het heeft iets van door de bomen het bos niet meer zien.:-)
Waar heb ik het dan zoal over als ik het heb over vaste patronen. Denken voor een ander, niet uitspreken wat je wilt, aapjes overnemen zijn er drie.
Denken voor een ander: Wat me bij vrijwel ieder coachtraject opvalt is dat we heel gemakkelijk invullen wat de ander bedoeld. We denken veel in aannames in de veronderstelling dat we de ander kennen. We vergeten vragen te stellen. Toets jouw ideeën en doe dit niet direct met samenvatten van wat jij denkt. Stel vragen en nog eens vragen die dan verdiepend zijn. Laat je niet verleiden om jouw mening of oordeel erin te verpakken. De ander slaat dan sneller dicht en gaat in op wat jij zegt en daarmee kom je niet waar je wilt zijn. Benoem wat je ziet en stel dan een bijpassende vraag.
Niet uitspreken wat je wilt: Met name vrouwen hebben er een handje van. Gelukkig ben ik dat zelf ook en durf het daardoor te zeggen. Vraag ik of ze uitgesproken hebben wat ze willen dan krijg ik te horen dat dit het geval is. Laat ik herhalen wat er dan exact gezegd is dan is de wens niet duidelijk in woorden gevat. Vaak is het een hint. De ander moet daaruit opmaken wat de wens is of het is in het geheel niet gezegd. We diepen dit samen uit en komen tot een manier waarop het wel werkt, het gesnapt wordt door de toehoorder en de actie helder is die gewenst wordt. Zeg wat je wilt, van wie je dit verwacht en wanneer je dit wilt. Dit kan ook privé fijn zijn in relaties.
Aapjes overnemen: Als leidinggevende krijg je vaak vragen of zie je problemen eerder dan een ander ze ziet of in actie komt. Ben je zelf deskundig in het vak dan is het risico twee keer zo groot dat je gaat lopen en oplossen. Met als gevolg dat jij het druk hebt. Je niet toekomt aan je eigen werk en waar je team je echt voor nodig heeft. Herken je dat je problemen overneemt? Kijk eens kritisch terug. Wanneer was het een goed moment om op je handen te gaan zitten? Ga na: Wat de ander al heeft gedaan om het op te lossen; Ben je echt de enige die het gezien heeft?; Hoe erg is het als het iets later wordt opgepakt?; Welke oplossing de medewerker heeft bedacht. Stel vragen en je hoeft vaak zelf al niets meer te doen.
werkWAARDEvol | Gea Bijkerk Directeur/Manager a.i. | (06) 52199971 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.