Heb je de vraag al gehad van een goed bedoelende collega, hoe je het straks gaat regelen thuis? Wat deed dit dan met je? De vraag had natuurlijk ook kunnen zijn hoe gaan jullie het regelen thuis? Dat is een prima vraag. Mijn ervaring is dat de eerste vaak aan een vrouw gesteld wordt. Toch bijzonder. Vaak heeft het kindje ook een vader. 

Hoe kan het dan toch dat de man de vraag meestal niet krijgt. Zijn dit nog de naweeën van de oude wereld of is dit nog steeds onze huidige wereld. Dat eerste kan ik mee leven de tweede niet. Er zijn steeds meer mannen die een grotere rol nemen tijdens het opgroeien van hun kinderen. Waardevol voor iedereen en indirect ook voor onze samenleving. Als we een man achter een kinderwagen zien lopen dan doet dat iets positiefs met je. Zien we een vrouw achter een kinderwagen lopen dan vinden we dat normaal. Ergens klopt er iets niet.

We zeggen niet te discrimineren, maar we doen het continu. Het zit zo ingebakken dat we het vaak niet eens in de gaten hebben. Een collega van zette een au pair in en werd daar heel blij van. Ze was zelf als jonge vrouw een tijdje au pair geweest en had daar positieve ervaringen mee. Zo zie je maar weer het is net wat je referentie kader is.

Het wordt wat mij betreft tijd voor een nieuw referentiekader. Mannen en vrouwen samen en gelijkmatig verantwoordelijk. Nu snap ik dat van oudsher de man vaker meer verdient. Dat hangt er natuurlijk wel vanaf of de vrouw in typische vrouwenbranches een leidinggevende bent of in een branche waar zowel mannen als vrouwen werken. Toch is dit niet handig. Je mist als vrouw meerdere jaren waarin je juist veel groeit in salaris en positie. 

Begrijp me niet verkeerd dat ik geld en aanzien het belangrijkste vindt. Juist niet het is wat mij betreft belangrijk om waardevolle keuzes maken voor jezelf en je gezin. Realiseer je wel dat je als vrouw daardoor een grotere afhankelijkheid van je partner krijgt, minder pensioen opbouwt en mochten jullie paden, wat ik niet hoop, toch gaan scheiden dan is grote mate van zelfstandigheid fijn. 

Uit ervaring weet ik dat minder werken als leidinggevende niet altijd haalbaar is vanwege de hoeveelheid werk of de grootte van je team waar je leiding aan geeft. Stel je gaat minder werken en daarmee minder verdienen dan blijkt vaak dat je alsnog de uren werkt omdat het werk niet minder is geworden, dat kan toch niet de bedoeling zijn. Ook weet ik dat het niet altijd fijn is dat je niet thuis kunt zijn op momenten die belangrijk voor je zijn. 

Maak keuzes samen met je partner en belicht ze vanuit verschillende kanten. Er is geen sprake van één juiste oplossing. Voor ieder is deze anders. Hoe je samen de opvang regelt en hoeveel uren dat nodig is bepaald ook in grote mate hoe je je innerlijke balans goed houdt. 

Werk je als leidinggevende en is het een uitdaging om je werk/privébalans in evenwicht te houden dan kan ik je helpen door je te helpen slimme keuzes te maken en manieren van leidinggeven in de vingers te krijgen die je helpen.   

Vrouwelijk leiderschap

werkWAARDEvol | Gea Bijkerk | (06) 52199971 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.