Dit sparretje (ook wel bekend als dennenboom in december;-)) is maar 20 cm hoog. Ik moest dus zelfs op de hurken zitten om de perfecte foto te maken. De sneeuw kraakte onder mijn voeten maar verder hoorde je niets. Door de demping van de sneeuw was het heel stil in het bos. De lucht was bewolkt en ondanks dat was het helder door de weerkaatsing van het weinige licht op de witte sneeuw. Pak de sneeuw in je handen en je voelt de koude en toch beschermt de sneeuw de planten en dieren die eronder zitten tegen de vorst. Snap je het nog? Het klinkt enorm tegenstrijdig en toch is alles waar.

Heb jij ook wel eens het gevoel (of het gevoel gehad) dat de wereld om je heen heel groot is en je alles beziet vanonder een laag sneeuw? Als je dit gevoel hebt dan kunnen hier allerlei oorzaken voor zijn.

Het kan zijn dat je te lang een grote druk hebt ervaren. Je lijf trapt op de rem en zorgt dat je hersenen vertraagt reageren op impulsen van buitenaf. Heb je als vrouw net een kindje gekregen dan zorgen de hormonen ook voor een demping van de wereld om je heen. Je lijf is net zo ingenieus en multifunctioneel als de sneeuw. Het beschermt je tegen jezelf en de buitenwereld. Toch kan je er enorm van balen dat je hoofd niet mee wil werken of dat het niet zo snel reageert als je gewend was. Wat doe je dan als je een probleem dat op je pad komt wilt oplossen?

Forceer je je hoofd richting een oplossing? Normaliter heb je toch ook altijd zo een oplossing, dat moet je nu toch ook lukken? De kans is groot dat het in je hoofd zo'n warboel wordt dat er niets zinvols meer uitkomt. Alle gedachten schieten door elkaar met als gevolg dat je hoofd- en bijzaken niet meer kunt scheiden en je niet de juiste beslissing neemt. Wat ook kan gebeuren is dat je hoofd acuut leeg wordt en je gedachten zo vluchtig worden dat je ze niet meer kunt vastpakken. Het voelt alsof het probleem steeds groter wordt en schier onoplosbaar. 

Je voelt het al aankomen natuurlijk. Benader het probleem ontspannen en geef je hersenen de tijd en ruimte om het probleem te analyseren. Het is niet voor niets dat je lijf je beschermd. Het voorkomt dat je vastloopt mits je het natuurlijk serieus neemt en het ondergaat. Dender je door dan ben je aan het solliciteren naar een lange verplichte pauze die je lijf je gaat opleggen als je niet luistert naar je eigen lijf.

Ga na wat de oorzaak is. Waarom wil je hoofd niet meewerken en bepaal welke acties je moet ondernemen. Pas je gedrag aan en wals niet over de signalen van je lichaam heen. Doe je niets dan is dat ook een keuze!

In veel gevallen is het regelmatig sporten, wandelen, tuinieren of bijvoorbeeld aan yoga doen al voldoende om je balans te hervinden. Als dit niet genoeg is dan zal je keuzes moeten maken in wat je wel en niet meer gaat doen. Je agenda, zowel privé als zakelijk, kritisch doorkijken kan daarbij ook heel verstandig zijn. 

Heb je net een kindje gekregen geniet daar dan met volle teugen van en accepteer het feit dat je tijdelijk anders in je vel zit. Ontspan en geef frustratie geen kans. Je gewone ik komt namelijk na verloop van tijd gewoon terug! Daar hoef je vrijwel nooit iets voor te doen. Het heeft alleen de tijd nodig en gun het die tijd om aan je nieuwe rol te wennen en je eigen lijf en hoofd weer terug te krijgen.

contact

werkWAARDEvol | Gea Bijkerk | (06) 52199971 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.