Controle loslaten 

26 jaar geleden kochten we 3 hectare grond. Wat moesten we ermee. Veel te veel. 5.000 m2 was de wens (vanwege mijn oude pony, op een maand na uiteindelijk 40 jaar geworden) en dit was 6x zoveel. Wat nu? Toch gekocht en geen moment spijt gehad. Het was bouwland. De bieten waren gerooid met als resultaat 2,5 hectare zwart zand. Van 720 m2 naar 30.000 m2. Wat een uitdaging.

Direct zoveel mogelijk struiken geplant langs de randen, een poel gegraven, gemengde hagen langs de hoogstamfruitbomen etc. In het begin stond het gras hoger dan wat we geplant hadden. Het vliegt je dan wel eens aan waar zijn we aan begonnen.

In de siertuin deed ik over het wieden van een paar m2 een middag! Hobby? Nou zo voelde het op een bepaald moment niet, maar jaar na jaar werd het steeds beter en volgroeide de tuin en alles wat op het land stond. Totdat de struiken van de houtwal zo groot werden dat we niet meer over het pad rondom ons land konden lopen. Dus snoeien, na dit een paar keer gedaan te hebben denk je: "Dit doen we niet goed." Dus niet werken tegen de stroom in maar met de stroom mee. De afrastering van het weiland naar binnen geplaatst en valt er een boom om dan verplaatsen we de afrastering of maaien eromheen. 

Het boek verwildering gaat ook over de ontdekkingstocht maar dan in het groot. Hier gaat om meer dan 300 hectare boerenland en hoe vorm je dat om naar natuur en op zo'n manier dat je daarna van de inkomsten kunt leven. Hoe spannend dat is en hoe onbekend lees je in dit boek. Ook hoe moeilijk het is om subsidies te krijgen die je helpen om deze omslag te maken. Hoe krom regelgeving is een everzwijn loslaten mag niet maar wel varkens. Je moet alle jonge dieren oormerken die soms bijna niet te vinden zijn, want de jonge dieren liggen op een onopvallende en beschermde plek in het bos of greppel. 

En wat je niet verwacht het laatste weilandje raaigras werd ontdekt werd door de koeien. Massaal werd er gegeten en toen loeiend gingen ze massaal naar taai gras om hun magen weer rustig te krijgen. Ze hebben niet weer op deze plek gegeten. Ook liggen ze tussen de bomen te herkauwen. De dieren bepalen zelf wat goed voor ze is.

Bij de paarden vertellen ze hoe de natuurlijke vorm van stress gecombineerd met actie zorgt voor gezonde dieren. Onze pony's zijn een stuk gezonder sinds ze een paar jaar een lang en smal weiland hebben. Ze lopen de hele dag door en je ziet ze steeds op een andere plek grazen of dommelen. Waarom verteld niemand je dat dit de oplossing is tegen kreupelheid door te eiwitrijk gras. 

De zomertortel is na jaren van afwezigheid weer terug op het landgoed in dit boek net als andere unieke soorten, maar ga het vooral lezen. Een aanrader als je meer wilt weten over hoe zowel de natuur als de mens voordelen heeft van verwildering. 

Loslaten en meebewegen met wat ontstaat als leidinggevende kan spannend zijn en tegelijkertijd weet je groep vaak heel goed welke weg de beste is. Durf te vertrouwen. 

werkWAARDEvol | Gea Bijkerk directeur/manager a.i. | (06) 52199971 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Auteurs: Isabelle Tree 
Jaar: 2023
ISBN: 9789047714910