De ene theorie zegt je gevoel is een gevolg van je weten. Met andere woorden het gevoel ontstaat doordat de kennis in je hoofd als basis fungeert om je gevoel te voeden. Ik kan niet zeggen dat het niet waar is. Zelf heb ik jaren in vergaderingen of andere moment gezegd het voelt niet goed of het voelt zus of zo. Anderen keken me dan wel eens raar aan, maar dat is hoe dit bij mij werkte. 

Als ik er dan woorden aan wilde geven lukte dat domweg niet. Aan de andere kant wist ik dat mijn gevoel juist is en de woorden later wel kwamen. De cynicus onder ons zegt dan dat ik naar bevestiging op zoek ging van mijn gevoel en dat dan altijd kan vinden. Wellicht is dat ook waar, maar het boeit met eigenlijk niet wat waar is. 

Wat ik wel merkte was dat ik door de reacties van anderen op zoek ging naar de motivering van mijn standpunt. Uiteindelijk lukte het me wel om daar woorden aan te geven. Vaak niet direct en had ik eerst reflectie tijd nodig. Zit ik beter in het onderwerp dan kan ik de woorden sneller vastpakken die het gevoel onderbouwen. 

Laatst heb ik met een vriendin afgesproken. We zouden samen wat eten en we hadden afgesproken wie wat zou meenemen. Uiteindelijk hebben we beiden dingen thuis gelaten in de veronderstelling dat de ander dat zou meenemen. Bij beiden voelde dat niet goed en toch luisterden we allebei niet naar het gevoel en beredeneerden we het verstandelijk.  

Ik leef liever volgens de theorie dat het gevoel je verder helpt en een signaalfunctie heeft. Nu valt het me op dat luisteren naar mijn gevoel oplevert dat mijn gevoel me steeds duidelijker en vaker laat weten dat ik iets moet doen of juist niet. Of is het dat ik beter luister dan voorheen. Een voorbeeld: Afgelopen zaterdag had ik een Heidag. Ik ging op pad. Toen ik in de auto zat merkte ik dat ik het gevoel kreeg dat ik nog in de agenda voor de bijeenkomst moest kijken. De auto stil gezet en gekeken. Bleek de locatie veranderd te zijn. En zo kan ik je meer voorbeelden geven. 

Ben ik jachtig dan ga ik sneller voorbij aan het gevoel dat ik heb en ga op ratio verder. Dat doe ik niet eens altijd even bewust. Niet altijd is er de ruimte of scherpte in mijn hoofd of lijf om daar iets mee te doen. Niet altijd verstandig blijkt. Zegt mijn gevoel iets dan weet ik nu dat het goed is om stil te gaan staan en na te gaan wat de reden is en wat ik ermee kan of moet.

Wil je ook rust in je hoofd creëren zodat je de stem van je gevoel kunt horen? Concreet van gedachten wisselen kan tijdens een wandeling of op de natuurlijke locatie van werkWAARDEvol. Samen bepalen we dan wat voor jou werkt. Alvast wat inlezen kan via onderstaande knop.

contact

werkWAARDEvol | Gea Bijkerk directeur/manager a.i. | (06) 52199971 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.