Bosbaden Shinrin-Yoku 

De kunst en wetenschap van het bosbaden. Hoe kunnen bomen je helpen gezond en gelukkig te worden. Ze helpen je beter te slapen. Slapeloosheid is een bekend bijeffect van stress. Een wandeling van twee uur in de middag en je slaaptijd stijgt met ongeveer een uur. Heb je de tijd niet en wel een belafspraak ga dan lopen. Vanmorgen werd er aan de andere kant van de lijn lekker gelopen. Je accu laat als bijvangst tegelijkertijd op.

Je stemming verbeterd door in het bos te zijn, bij vrouwen lijkt het effect groter dan bij mannen. Bosbaden werkt vergelijkbaar met sporten daar waar het gaat om de manier van het verminderen van stress. Het is zelfs statistisch bewezen dat bosbaden werkt, daar wordt degelijk op ingegaan. Woon je in een gebied met minder bomen dan heb je meer kans op stress. Fenomenen zoals kanker, adhd, depressie komen minder voor in gebieden met veel bomen. Je hebt een betere weerstand en minder medicatie nodig.

Ook simpele tips om te ontspannen zonder het bos is te gaan ontbreken niet? Een kom met cederhout snippers in je hal en je ruikt het bos bij thuiskomst of een wandeling in het park als dat dichterbij is. Eenvoudig en effectief.

Hoe komt het dan toch dat we de waarde van bomen niet zien en het bladverliezen van een boom als lastig ervaren en de schaduw vervelend vinden?  We zetten gemakkelijk de zaag in een boom die ouder is dan wijzelf. Bomen zetten stikstof om in zuurstof, binden fijnstof, zorgen voor een lagere temperatuur en nemen water op allemaal cruciaal in onze tijd. Een boom of airco? Ik weet het wel. 

Ga eens in je uppie een wandeling maken van twee uur en niet om snel te lopen, maar om te voelen. Stel je open voor het opladende effect van groen en bomen. Zie je door de bomen het bos niet meer op je werk of thuis ga dan het bos in. Je ziet de bomen vanzelf weer. Het zal je goed doen. Je blik wordt scherper en je hoofd helder. Je wilt niet meer anders.

werkWAARDEvol | Gea Bijkerk directeur/manager a.i. | (06) 52199971 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Auteur: Dr. Qing Li
Jaar: 2018
ISBN: 9789400509849
Shinrin-Yoku (boek) Qing Li (ISBN: 9789400509849)
https://www.werkwaardevol.nl/images/Over_Gea_Bijkerk/Boeken/2021-Q4_Bosbaden_boek.jpg