De meeste mensen deugen 

In de geschiedenis, onderzoeken, series en  films is mens komt de mens meestal niet het meest positief in beeld. Stel nu dat het in werkelijkheid anders is. In dit boek ga je terug naar de begin van de mens naar de mens nu, onderzoeken worden tegen het licht gehouden en de verandering van de uitkomsten in de verschillende tijdsbeelden. van standaard afwijkende initiatieven belicht.

Wat levert zwaarder straffen op? Meer criminaliteit. Stel iemand krijgt een gevangenisstraf uitgaande van vrijheid binnen de beperking met een omgang gebaseerd op menselijkheid. Het resultaat is minder recidive, betere integratie na de straf, bewakers ervaren minder stress. Een positieve aanpak levert aan alle kanten het meeste op ook economisch. 

Een gemeente laat de begroting uitvoeren door de burgers. De eerste gedachte zal zijn dat kan niet werken. Zoveel verschillende belangen en achtergronden dat moet wel een warboel worden. In de praktijk blijkt dat iedere deelnemer waardevol is. Er snellere ontwikkelingen ontstaan en er minder geld gaat naar prestigieuze bouwprojecten en meer naar zorg, scholen. Het zou wel eens een oplossing kunnen zijn voor het woning tekort voor starters of een kleine beurs.

Wat heeft dit nu met werk te maken? Veel want het gaat erom dat wat doe je op je werk. Ga je uit van vertrouwen of ga je uit van wantrouwen, doe je het samen of regelt de directie alles. Dat maakt of een organisatie floreert of niet. Naast natuurlijk andere ingrediënten die van belang zijn.;-)

Het ongeveer 500 bladzijden tellende boek heeft mij inzicht gegeven hoe onderzoeksresultaten ontstaan zijn, die in de loop der jaren steeds maar weer te kust en te keur worden aangehaald om iets te bewijzen. Welke tegenstellingen er zijn tussen de uitkomsten van onderzoeken en hoe deze naar waarde te schatten zijn. Dat was best schokkend. 

Het boek is duurzaam uitgegeven. De keuze van papier, een dun lettertype om inkt te besparen, de minst belastende lijm om het te binden en als tip het boek door te geven zodra je het gelezen hebt. Het laatste heb ik anders opgepakt door het boek te lenen van de bibliotheek. Waardoor er nog vele anderen voor en na mij van genieten en de investering voor mij gering is. 

werkWAARDEvol | Gea Bijkerk directeur/manager a.i. | (06) 52199971 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Auteur: Rutger Bregman
Jaar: 2019
ISBN: 9789082942187