Steeds leuker 

De titel sprak me direct aan. Wie wil dit niet. Ik begon te lezen en het was een feest van herkenning. Plus dat ik weer aangezet werd om nog een stap verder te gaan als wat ik al doe om ellende te schrappen. Het boek sluit naadloos aan bij mijn manier van leven en ook mijn nieuwste motto: "Ik word er blij van of ik heb het nodig en anders kan het weg." Wat geeft dat een ruimte. Heerlijk.

De kasten worden leger en mijn hoofd ruimer, dat geeft zo'n rust. Dat wat goed is gaat naar de kringloop en wordt een ander weer blij van. Soms kan ik ergens nog geen afstand van doen. Dan doe ik dat gewoon nog niet. Tot nu toe komt er dan altijd een moment, dat ik me realiseer dat ik het echt niet nodig heb en dan gaat het alsnog heel gemakkelijk de deur uit. Ooit ben ik begonnen met het opruimen van één la, want de lat te hoog leggen werkt niet. En nu is het gewoon leuk, wat ik voordien nooit verwacht had. 

De afleiders op mijn telefoon had ik al een halfjaar geleden op stil gezet en afgelopen week heb ik alle app's verwijderd die ik niet nodig heb. Ik merk dat ik daardoor minder afgeleid wordt en rustiger kan werken en leven. Alles wat ik vaker doe en niets toevoegt aan een leuker leven bekijk ik. Hoe kan ik dit anders doen waardoor het minder ruimte in mijn hoofd inneemt. Ik houd meer tijd over om dat te doen waar ik blij van word. 

Ook met eten werkt het zo dat in kleine stapjes je sneller gaat. Je probeert iets uit wat gezonder is en geeft jezelf de tijd om eraan te wennen en het een plek te geven in je normale routine. Minder suiker en alcohol levert je meer energie op. Alleen is het wel wennen. Wil je te snel dan is de kans op terugslag groot. Je hebt eigenlijk altijd wel een moment dat je het te druk hebt of je ziet het niet meer zitten. Met als bonus een rotgevoel dat je het niet hebt volgehouden. Dat wil je toch niet?

Vanaf het moment dat ik ben gestart met werken was ik al gek op mapjes en bakjes. Daardoor kon ik altijd alles heel gemakkelijk terugvinden en had ik weinig tijd voor zoeken nodig. Ook was het duidelijk wat ik die dag klaar moest hebben, wat al in behandeling was en wat nog wel kon wachten. Een collega ontwierp een checklist voor waar we allemaal aan moesten denken bij een offerte. Sindsdien is dat ook iets wat ik toepas. Alles wat je helpt om iets niet te vergeten zonder je hoofd te vullen is zo lekker.

Vanaf het moment dat ik leidinggevende werd keek ik hoe ik gesprekken kon combineren. Bijvoorbeeld planningsgesprekken deed ik altijd het algemene deel met de gehele groep. Eigenlijk bedacht ik de doelstellingen niet eens, dat deed het team. Daar waar ze het samen eens waren werkte dat het hele jaar positief door. Lukte na een maand of langer iets niet dan dachten we er samen over na hoe het anders kon. Super goed voor het teamgevoel en mij scheelde dat veel tijd, maar nog belangrijker het voelde voor mij ook enorm goed. 

De schrijver besluit met "Maak je leven niet te moeilijk. Neem het niet te serieus. Bundel alle levensenergie die je hebt en richt die op de dingen die het meest waardevol zijn voor jou en je omgeving. En laat de rest lekker los." 

Dit boek lezen helpt je om je leven luchtiger te maken en minder stressvol. De insteek is doe dit in kleine stappen dan is het volhouden gemakkelijker omdat het een deel van je leven wordt en het effect is groot.

werkWAARDEvol | Gea Bijkerk directeur/manager a.i. | (06) 52199971 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Auteur: Jelle Hermus
Jaar: 2017
ISBN: 9789021567068
https://www.werkwaardevol.nl/images/Gea_Bijkerk/Boeken/Steeds_leuker.jpg